Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Zdravnik dr. Božidar Fajdiga in njegova ambulanta

Odprtje razstave Zdravnik dr. Božidar Fajdiga in njegova ambulanta
Kdaj:
12 april 2018 @ 19:00 – 20:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2018-04-12T19:00:00+02:00
2018-04-12T20:30:00+02:00
Kje:
Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj
Slovenija

V četrtek, 12. aprila 2018, ob 19. uri vljudno vabljeni na odprtje razstave Zdravnik Božidar Fajdiga in njegova ambulanta v Galeriji Mestne hiše v Kranju, Glavni trg 4.

Sredi prejšnjega stoletja v Kranju ni bilo človeka, ki ne bi poznal dr. Božidarja Fajdige (1887–1966). Zdravnik, ki je dobra štiri desetletja imel svojo ambulanto na današnjem Glavnem trgu, je vse do danes ostal zasidran v spominu starejših Kranjčanov. Še več. Zgodbe o delu z bolniki in njegovem zanimivem značaju so prerasle v anekdote, ki so bile pred leti zbrane v knjižici. Dr. Fajdiga je zaradi svojega poklica in odnosa do ljudi postal kranjska legenda. Meščani so ga spoštovali in cenili kot izjemnega zdravnika, ki je pacientom znal dati tudi kakšen nemedicinski nasvet. Čeprav ni bil ravno priljudnega značaja, so ga zaradi predanosti zdravniškemu delu vzeli za svojega. Ob njegovih burnih odzivih so se ga ljudje včasih tudi malo zbali, vendar so vedeli, da so bili njegovi komentarji vedno dobronamerni.

Dr. Božidar Fajdiga je v mestu delo zdravnika opravljal od sredine dvajsetih in vse do sredine šestdesetih let 20. stoletja, v različnih državah in družbenih sistemih. V tem času so se v medicini, pri skrbi za zdravje in na področju javnega zdravstva uveljavljale številne novosti. Kot splošni zdravnik se je srečeval z raznovrstnimi zdravstvenimi težavami, ki so bile tudi posledica drugačnega načina življenja in spremenjenih socialnih razmer. Zato je njegovo delo treba umestiti v širši okvir ureditve zdravstva v posameznih obdobjih in zdravstvenih razmer na širšem območju Kranja. Dr. Fajdiga je svojo zdravniško pot začel v Avstro-Ogrski, večji del poklicne poti je prehodil v Kraljevini Jugoslaviji in jo končal v socialistični Jugoslaviji. S spreminjanjem državnih okvirov in družbenih ureditev sta se spreminjala tudi zdravstvena in socialna zakonodaja ter sistem ureditve javnega zdravstva.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri